Pufferzóna

VISSZHANG - LXVIII. évfolyam, 17. szám, 2024. április 26.

Egyetértek Bauer Tamással (Augusztus 21. – február 24., ÉS, 2024/15., ápr. 12.) Orbán Ukrajnával kapcsolatos nyilatkozatainak megítélésében. Amikor az ukránoktól Putyin szócsöveként minden megértés és együttérzés nélkül „békét” követel, akkor feltétlen kapitulációt vár el, azt, hogy „vegyék tudomásul a Brezsnyev-doktrína XXI. századi, putyini újjáélesztését”.
A világosan gondolkodó emberek már jó ideje rájöttek, hogy akár akarjuk, akár nem, nem vonhatjuk ki magunkat Oroszország agressziójának hatásai alól. Ahogy Étienne Balibar francia filozófus az ukrán paradoxonról szóló írásában fogalmaz, „ennél a háborúnál nem távoli és semleges megfigyelők vagyunk, hanem közvetlen résztvevők, és a kimenetele attól is függ, mit gondolunk róla és mit teszünk” (Blätter zur deu­tschen und internationalen Politik, 2022/8:49.). 
Orbán legutóbb Brüsszelben ismét nem létező államnak nevezte Ukrajnát, utána hiteles jövőbelátóként ekként nyilatkozott: „Oroszország soha nem fogja megengedni, hogy Ukrajna csatlakozzon a NATO-hoz. Mindig csinálni fog valamit, hogy legyen egy pufferzóna Oroszország és a NATO területe között” (Orbán Viktor a szélsőjobb konferenciáján, Népszava, 2024. ápr. 17.).
Majd végtelen cinizmussal hozzátette, a mi érdekünk az, hogy ne legyen közös határunk Oroszországgal. Így látja Magyarország miniszterelnöke Záhony–Hegyeshalom perspektívájából több mint harmincmillió ember hazájának sorsát. Pufferzónának. Nem fogja fel sem ennek a háborúnak az univerzális morális jelentőségét, sem benne a mi döntésünkét. Szégyenkezni fogunk mi még ezért (és helyette).

A szerző további cikkei

LXVIII. évfolyam, 18. szám, 2024. május 3.
LXVIII. évfolyam, 16. szám, 2024. április 19.
LXVIII. évfolyam, 14. szám, 2024. április 5.
Élet és Irodalom 2024