Az MVM-ügy XII.

VISSZHANG - LV. évfolyam 8. szám, 2011. február 25.

A Tatabányai Városi Bíróság február 8-i döntésének értelmében a Vértesi Erőmű Zrt.-nek ki kell adnia a Vértesi Erőmű Zrt. és a System Consulting Zrt. között 2008-ban aláírt szerződéseket; a Vértesi Erőmű 2009 tavaszán indított kártérítési pereit és büntető feljelentését megalapozó, a System Consulting Zrt. privatizációs és áramvásárlási ügyében lezajlott belső vizsgálat során született dokumentumokat és a belső vizsgálat költségével kapcsolatos adatokat.

Amint arról korábban már beszámoltunk, a Vértesi Erőmű Zrt. vezérigazgatója, Magyari József arra hivatkozva utasította el a patinás erőművet csődközeli helyzetbe hozó 2008-as System Consulting-ügyletekkel kapcsolatos közérdekű adatigénylésünket, hogy a Vértesi Erőmű vagyona nem minősül állami vagyonnak, ezért az általunk kért dokumentumokra nem vonatkoznak az adatvédelmi törvény közérdekű adatok nyilvánosságra hozatalára vonatkozó rendelkezései (Az MVM-ügy VI., ÉS, 2010/43., okt. 29.). Az elutasítást követően a Társaság a Szabadságjogokért civil jogvédő szervezet segítségével a Tatabányai Városi Bírósághoz fordultunk, hogy kötelezzék a céget az adatigénylésben megjelölt dokumentumok és adatok kiadására.

A bíróság a szóban forgó dokumentumok nyilvánosságára vonatkozó érvelésünknek teljes egészében helyt adott: az ítélet értelmében az alperes Vértesi Erőmű tulajdonosa a tartós többségi állami tulajdonban működő Magyar Villamos Művek (MVM) Zrt., és a helyes jogértelmezés szerint az állami tulajdonú vállalatokról szóló törvény szabályai alkalmazandóak a közvetett állami tulajdonban álló gazdasági társaságokra is, „hiszen egyébként az adatvédelmi törvényt könnyen ki lehetne játszani az állami vagyon különböző állami tulajdonban álló gazdasági társaságokba való kiszervezésével". Nem fogadta el a bíróság a Vértesi Erőmű Zrt. azon érvét sem, miszerint a kért adatok egy büntetőeljárás részét képezik, mert a kiadni kért adatok nem a büntetőeljárás során keletkeztek. „Ehhez hasonlóan egy választottbírósági eljárás sem vezethet az adatmegismerés korlátozásához" - áll az ítéletben.

A Tatabányai Városi Bíróság ítélete nem jogerős, a Vértesi Erőmű Zrt.-nek módjában áll fellebbezni, a kért dokumentumokat egyelőre nem kaptuk meg tőlük. Ahogyan az LMP sem kapta meg az MVM Zrt. 2008-as szálloda- és offshore-ügyleteiről szóló belső vizsgálati jelentéseket és ezek költségeit, noha első fokon az ökopárt is pert nyert ez ügyben az MVM Zrt. ellen (Az MVM-ügy XI., ÉS, 2011/2., jan. 14.). Mindebből azt a következtetést vonhatjuk le, hogy az állami tulajdonú áramszolgáltató új, már az Orbán-kormány által delegált menedzsmentje sem kívánja a nyilvánosság elé tárni a társaságcsoport új vezérigazgatója, Baji Csaba által százmilliárd forintos nagyságrendűre becsült vagyonvesztés okait. Bár a kormányváltás előtt a Fidesz ebben az ügyben is elszámoltatást ígért, a társaságcsoport perbeli magatartása és a közel két éve tartó nyomozás eredménytelensége megerősíteni látszik azt a bennfentes vélekedést, miszerint ezekben az ügyekben politikai háttéralkuk köttettek, és soha nem fogják megnevezni a felelősöket.

A szerző további cikkei

LV. évfolyam 27. szám, 2011. július 8.
LV. évfolyam 20. szám, 2011. május 20.
LV. évfolyam 13. szám, 2011. április 1.
Élet és Irodalom 2024